Pravi med

Ojačajte imunitet

Kako med utiče na zdravlje i imunitet?

Ukoliko pogledate bilo koju preporuku u kojoj se objašnjava kako med utiče na zdravlje i imunutet, videćete da svuda piše da treba koristiti isključivo sirovi prirodni med. Šta je sirovi med?

Sirovi prirodni med je onaj koji se dobija ceđenjem meda iz ramova-saća korišćenjem vrcaljke koja ekstrahuje med delovanjem centrifugalne sile. On nije filtriran, niti pasterizovan.

Nasuprot tome, industrijski med prolazi kroz hemijsku obradu kojom se uništavaju najvažniji minerali i vitamini u njegovom sastavu.

Proizvodnja meda, stoga se, ubraja u poljoprivrednu proizvodnju, med je kao sirovo voće i povrće, proizvod koji se ne može dobiti industrijskom obradom, zato sam često sklona da kažem, kada se prerada meda prebaci u industrijsku halu, gubi se njegova hranljivost i prirodnost.

Zato se prirodni sirovi med ne nabavlja na polici supermarketa, on se kupuje od proverenog poljoprivrednog proizvođača.

A čime to med utiče na zdravlje i imunitet organizma?

Sirov prirodni med sadrži 22 amino-kiseline, 27 minerala (gvožđe, cink, kalcijum, magnezijum, selen…), 4 vitamina (B6, tiamin, riboflavin i niacin) i veliki broj enzima.

Jedna supena kašika meda sadrži oko 64kcal., 17,3g šećera i 0g masti, vlakna, proteine.

Sadržaj vode zavisi od vremenskih uslova (kišna ili sušna sezona: proizvodnja meda je kao i svaka poljoprivredna grana izuzetno zavisna od vremenskih uslova, ne postoji adekvatan sistem zaštite, a o tome pročitajte više u delu bloga koji se bavi temama iz pčelarstva ), a boja, ukus i miris uslovljeni su vrstom biljke koja preovlađuje u paši pčela prilikom koje su proizvodile med. Propisan je tačan sadržaj nektara cvetova (za detaljnije informacije pogledajte tekst Kako prepoznati pravi med).

Kako svaki od hranljivih sastojaka PRAVOG sirovog MEDA utiče na zdravlje?

PIRIDOKSIN -VITAMIN B6 ima ulogu u metabolizmu aminokiselina, stvaranju proteina, hemijskih neurotransmitera živčanog sustava i pomaže u stvaranju crvenih krvnih zrnaca. Svi vitamini gupe B omogućavaju oslobađanje energije iz šećera, a ta energija pomaže radu nervnih ćelija, srčanih i mišićnih ćelija kao što pomaže i funkcionisanju svake pojedinačne ćelije u organizmu. Vitmin B6 utiče na normalno funkcionisanje mozga i stvaranje hormona koji regulišu raspoloženje (seratonin, norepinefrin i melatonin). Zajedno sa vitaminom B12, ovaj vitamin kontroliše nivo homocisteina u krvi. Određena istraživanja su pokazala da vitamin B6 može ublažiti simptome PMS-a i da sprečava nastanak reumatoidnog artritisa i upalnih procesa u organizmu. Vitamin B6 posebno je potreban osobama sa teškim infekcijama, groznicom, obolelima na hemodijalizi, osobama koji su hronično izloženi stresu i ljudima koji konzumiraju veće količine alkohola.

TIAMIN –VITAMIN B1 naziva se „gorivom za mozak“ jer svojom ulogom u regulaciji ugljenih hidrata utiče na sposobnost učenja, i mentalne sposobnosti, nervni sistem i poboljšanje pamćenja. Svaki član kompleksa vitamina B odgovoran je za stvaranje energije izdvajanjem goriva iz ugljenih hidrata, belančevina i masnoća u hrani.

RIBOFLAVIN – VITAMIN B2 često nazivaju faktorom rasta odnosno disanjem ćelijskih stanica i zajedno sa ostalim vitaminima kompleksa B učestvuju u iskorišćenju energije iz hrane.

NIACIN –VITAMIN B3 značajno pomaže osobama koje pate od nedostatka sna, redukuju stres i uznemirenost, povećava nivo seratonina i melatonina. Ovaj vitamin prevenira nastanak fleka na koži koje su posledica preteranog izlaganja Suncu, sprečava depresiju, glavobolju.

Pored sirovog PRAVOG MEDA, proizvodi koji su bogati kompleksom vitamina B su kvasac, pirinač, riba, orasi, meso, džigerica, sir, jaja, mleko, školjke.

MINERALI:

GVOŽĐE je sastavni element hemoglobina i omogućava transport kiseonika u krvi. Nedostatak ovog elementa dovodi do anemije (malokrvnosti-nedostatka hemoglobina i eritrocita tj crvenih krvnih zrnaca). Zato je dodatni unos gvožđa neophodan posebno trudnicama, dojiljama, deci u periodu rasta i razvoja, pacijentima posle operativnih zahvata), vegetarijancima. Usled nedostatka gvožđa, dolazi do slabosti, nesvestice, zamora, bledila, lomljivih kostiju, gubitka kose, oštećenja noktiju.

CINK podstiče stvaranje belih krvnih zrnaca u koštanoj srži i što je još važnije, doprinosi sazrevanju T –limfocita koji služe odbrani ljudskog organizma od eksternih patogenih organizama. Sprečava upale, ne dozvoljava da se virusi i gljivice razmnože i uđu preko sluzokože disajnih puteva u organizam. Posebno je važan kod odbrane organizma od prehlade i gripa.

SELEN je svima odavno poznat kao antioksidans koji u kombinaciji sa vitaminom E „hvata“ slobodne radikale u organizmu. Slobodni radikali mogu oštetiti ćelijske membrane i DNK i mogu doprineti bržem starenju, oboljenjima srca, krvotoka, pa i kanceru. Selen je izuzetno važan u funkcionisanju štitne žlezde, a oštećenje štitne žlezde dovodi do mnogobrojnih poremećaja u kompletnom funkcionisanju organizma. Ona proizvodi hormone koji kontrolišu brzinu našeg metabolizma. Posledice poremećenog rada štitne žlezde su: gojenje ili mršavljenje, oticanje na vratu, promene u pulsu, nedostatak energije i loše raspoloženje, gubitak kose, pojačani osećaj na toplotu ili hladnoću, suva koža, lomljivi nokti, teške i neredovne menstruacije, problemi sa vidom, drhtanje ruku, slabost mišića…

KALCIJUM je mineral koji je gradivni elemenat kostiju, zuba, noktiju, a pozitivno deluje na mišiće, organe za varenje, krvotok. Posebno je važan trudnicama, tokom dojenja, u perimenopauzi i menopauzi, usporava starenje, ublažava tegobe PMS-a. Deluje kao aktivator enzima za razvoj moždanih ćelija, potpomaže zgrušavanju krvi kod povreda, učestvuje u proizvodnji hormona.

MAGNEZIJUM je važan u obezbeđenju pravilnog rada srca, mišića, bubrega, izgradnji zuba i kostiju. Posebno je važan dodatni unos kod srčanih oboljenja, grčeva mišića, dijabetesa, alkoholizma, kod astme, osteoporoze, migrene, PMS-a. Simptomi nedostatka magnezijuma su nemir, anksioznost, mučnina, nepravilan srčani ritam, grčevi i slabost u mišićima.

Pored prirodnog PRAVOG MEDA, namirnice koje su bogate magnezijumom su: zeleno povrće, orasi, soja, pasulj, kukuruz, meso, kalcijumom: mleko, mlečni proizvodi, integralne žitarice, južno voće, riba, pečurke, koštunjavi plodovi (orah, badem, lešnik), cinkom: govedina, ćuretina, morski plodovi, selenom: pivski kvasac, jaja, iznutrice, puter, soja, riba, ovas.

Pokušajte uzimati svakodnevno od 5 do 10 kafenih kašika PRAVOG sirovog meda, posle nekoliko dana osetićete energiju koja će Vam dati sposobnost da se sa mnogo više snage i manje umora borite sa redovnim ubrzanim životnim ritmom i poslovnim i privatnim obavezama.

I imajmo svi u vidu, zdrava ishrana, unos vitamina i minerala, redovno uzimanje meda daće rezultat, ali potpuni zdrav efekat na naš organizam, možemo postići samo ukoliko to kombinujemo sa zdravim načinom razmišljanja i redovnim vežbanjem i fizičkim aktivnostima.

Značaj minerala i vitamina koji su sadržani u PRAVOM sirovom MEDU koje smo ukratko opisali nesporan je u jačanju imunog odgovora na novi virus Covid 19, ali bilo čiji imunitet ne stvara se odjednom, on se gradi postepeno i dugoročno. Zato, ako do sada nismo, sada je krajnje vreme da počnemo da se ponašamo skladno tome.